Daca tot a venit toamna m-am gandit sa scriu in acest articol cateva lucruri interesante despre acest sezon, lucruri pe care le-am citit si eu recent de pe internet.

 

autumn mary blog

 

1. Prima zi a toamnei este cunoscuta drept echinoctiul de toamna. In aceasta zi, numarul de ore de lumina naturala si de intuneric este egal. Acest lucru se datoreaza faptului ca soarele este aliniat cu centrul Pamantului intre nordul si sudul planetei. Celalalt echinoctiu apare in primavara, in a treaia saptamana a lunii martie, in emisfera nordica.

2. In mitologia greaca, toamna a fost momentul in care Persephone, fiica lui Demeter, a fost rapita de Hades, zeul rege al lumii interlope. In acest timp, Demeter, zeita recoltei, a fost distrasa si pamantul a devenit ravasit si rece. Cand Persephone s-a intors in primavara, plantele au inflorit din nou datorita fericirii lui Demeter.

3. Cei care locuiesc cel mai aproape de ecuator, care este centrul planetei, nu experimenteaza niciodata sezonul toamnei. In jurul ecuatorului, temperatura ramane constanta la cald.

4. Frunzele rosii si violete sunt de fapt cauzate de prezenta zaharurilor din lapte care este prins in interiorul frunzelor.

5. Cateva culturi au traditii antice care coincid cu toamna. De exemplu, chinezii sarbatoresc Festivalul Lunii pentru a multumi pentru o recolta de vara reusita.

6. Halloweenul este o mare parte a toamnei. Conceptul de a purta masti si costume vine din vechea traditie celtica. Celtii credeau ca fantomele se plimba pe Halloween, iar oamenii se deghizau pentru a se ascunde de spirite.

7. Aurora boreala, tinde sa fie vizibila in aceasta perioada a anului. Acest lucru se datoreaza faptului ca furtunile geomagnetice sunt aproape de doua ori mai frecvente in timpul toamnei datorita vremii reci de seara.

8. Toamna a fost numita si  "frumusetea agitata a mortii".

9. Americanii tind sa foloseasca cuvantul "cadere", in timp ce britanici folosesc de multe ori cuvantul "toamna". Inainte de folosirea acestor cuvinte, sezonul a fost numit pur si simplu "recolta".

10. Potrivit superstitiilor, prinderea frunzelor in toamna aduce noroc. Fiecare frunza inseamna o luna norocoasa anul viitor.

11. Cresterea in greutate in jurul aceastei perioade a anului nu poate fi cauzata doar de alimente care se incalzesc, cum ar fi placinta de dovleac si cidru. Cercetatorii au descoperit ca lipsa de vitamina D reduce arderea grasimilor.

12. Culorile galbene si portocalii pe care le vedeti exista intotdeauna in frunze, dar sunt suprasolicitate de abundenta verde de la clorofila. Cantitatea de clorofil incepe sa scada pe masura ce soarele nu mai este asa puternic si zilele sunt mai scurte.

13. Copii nascuti intre lunile septembrie - noiembrie au mai multe sanse sa traiasca pana la 100 de ani decat cei care s-au nascut in alta perioada a anului.

Care este sezonul vostru preferat? Astept comentariile voastre mai jos, in rubrica comentarii.💛🍁🍂

Sursa foto: Pinterest