In decembrie 2019 am renuntat la consumul de carne, lapte si oua; consider ca este una dintre cele mai bune decizii din viata mea.

Am luat decizia de a fi vegana dupa ce sotul meu mi-a aratat cateva filme documentare de pe YouTube si Netflix in care vezi exact cum sunt chinuite animalele pentru productia de lapte, carne si oua.

Nu am ales acest stil de viata doar pentru animale, dar cu siguranta este principalul motiv pentru care sunt vegana. Animalele nu merita sa sufere ca sa mancam noi carne si produse din lapte, au dreptul la viata ca si oamenii. 

 

go vegan

 

De ce cred eu ca am facut o alegere buna?

1. Este cea mai buna cale daca vrei sa salvezi animalele

La fel ca oamenii, animalele pot simti placere, fericire si durere.

Animalele nu merita sa fie supuse unei suferinte inutile. Indiferent de unde provin produsele de origine animala pe ca le consumi, nici un animal nu vrea sa moara.

2. Pentru sanatatea mea

O dieta bine planificata pe baza de plante ofera toti nutrientii de care ai nevoie pentru a trai o viata sanatoasa si fericita.

Persoanele care au o dieta vegana prezinta un risc redus de diabet de tip 2, boli de inima, obezitate si chiar anumite tipuri de cancer.

3. Mancarea vegana este delicioasa

Multe persoane spun ca mancarea vegana este plictisitoare, ceea ce nu este adevarat. Exista alternative vegane pentru aproape orice, poti manca in continuare burgeri, inghetata si ciocolata, fara sa moara sau sa fie chinuit nici un animal.

4. Pentru mediul inconjurator

Fermele de animale afecteaza mediul din intrega lume. Multe animale sunt macelarite in fiecare zi pentru a aproviziona magazinele. Toate aceste animale consuma tone de apa si mancare inainte sa fie ucise. Productia de carne este risipitoare si provoaca poluarea mediului si schimbarile climatice.

Cresterea animalelor este una dintre cele mai mari cauze de defrisare, poluarea apei si disparitia speciilor, la nivel global.

5. Ma simt mai bine

De cand am devenit vegana starea mea de dispozitie este mult mai buna, sunt mai fericita si am mai multa energie. Acest lucru se datoreaza nivelului mai ridicat de antioxidanti din alimentele pe baza de plante, in special fructele si legumele.

 

Veganismul este mai mult decat o dieta. Beneficiile sunt abundente, nu doar pentru sanatatea ta, ci si pentru mediu, animale si generatiile urmatoare. Este o schimbare de viata absolut pozitiva.

Daca inca mai este cineva in 2021 care crede ca a fi vegan inseamna a manca doar cartofi si ceapa, va invit sa va uitati pe canalul meu de instagram unde postez idei de retete vegane. 

Daca vi se pare extrem si credeti ca am vorbit fara sens, va las cateva materiale de vizionat pe Youtube si pe Netflix:

Dominion 2018 (Youtube)

Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky (puteti selecta subtitrare in romana)

What The Health (Netflix) 

Forks over Knives (se gaseste pe Youtube, a fost deja sters de pe Netflix)

Cowspiracy (Netflix)

avocado toast

iaurt vegan

aripiare de pui vegane